Inleiding
Op 20 november 2018 heeft de gemeenteraad het controleprotocol 2018 tot en met 2022 vastgesteld. In dit controleprotocol zijn de reikwijdte en de kaders voor de accountantscontrole voor de jaarrekening 2022 vastgelegd.
Bij rechtmatigheid in het kader van de accountantscontrole bestaat er een duidelijke relatie met het financiële beheer. De accountant hoeft niet vast te stellen of alle handelingen binnen de gemeente conform de geldende wet- en regelgeving zijn verricht. De aandacht blijft beperkt tot die handelingen waaruit financiële gevolgen voortkomen en die als baten, lasten en balansmutaties in de jaarrekening worden verantwoord. Het gaat dus om de financiële rechtmatigheid.
De controle op de financiële rechtmatigheid is de kern van de controle door de accountant. Bij de controle op de rechtmatigheid van niet financiële beheershandelingen kan worden volstaan met het beoordelen van het interne systeem van risicoafweging.
Het Besluit Accountantscontrole Decentrale Overheden (BADO) kent negen toetsingscriteria die bepalen of een financiële beheershandeling al dan niet rechtmatig is uitgevoerd.
Zes criteria worden van oudsher al door de accountant in de getrouwheidscontrole getoetst:
1. het calculatiecriterium
2. het valuteringscriterium
3. het leveringscriterium
4. het adresseringscriterium
5. het volledigheidscriterium
6.aanvaardbaarheidscriterium.
Er zijn drie aanvullende criteria van belang bij de controle op een rechtmatige totstandkoming van de verantwoorde baten, lasten en balansmutaties:
7. het begrotingscriterium.
8. het voorwaardencriterium.
9. het M&O criterium (Misbruik en Oneigenlijk gebruik).
Hieronder wordt verantwoording afgelegd over deze criteria.