De gemeente Horst aan de Maas heeft divers vastgoed in haar bezit. Dit vastgoed wordt ingezet voor bepaalde doeleinden. Daarbij gaat het om:
- Eigen gebruik
- Verhuur aan verenigingen / organisaties voor hun activiteiten
- Realiseren van toekomstige strategische doeleinden
- Overige eigendommen (rest)
Het streven blijft om een zo groot mogelijk rendement (zowel inhoudelijk als financieel) te halen met een zo beperkt mogelijk bezit. Inmiddels werken we al weer enige jaren met de RgdBOEI
( Rijksgebouwendienst Brand, Onderhoud, Energie en duurzaamheid, Informatie wet- en regelgeving) methodiek. Daarmee kunnen we beter sturen op veiligheid, duurzaamheid en inzicht in het voldoen aan wet- en regelgeving.
In november 2021 heeft de gemeenteraad het meerjarig onderhoudsplan (MJOP) en meerjarig investeringsplan (MIP) vastgesteld. De bezuinigingstaakstelling is daarmee ingevuld. Het MJOP en het MIP worden voldoende gevoed met benodigde financiële middelen, meerjarig laten resp. de voorziening onderhoud gebouwen en de reserve kapitaallasten MIP cumulatief een positief beeld zien.
Beheerplannen | Kwaliteitsniveau |
---|---|
MJOP gebouwen 2022-2031 (herijking in 2025) | Basis (RgdBOEI conditie 3) |
MIP gebouwen 2022-2031 (herijking in 2025) | Functionele en Duurzame gebouwen (via een A-label naar een Bijna EnergieNeutraal Gebouw (B)ENG |
Na renovatie van sporthal en zwembad de Berkel in de zomer van 2022 bezitten alle gemeentelijke gebouwen minimaal het gewenste kwaliteitsniveau Basis.
Het vastgoed van de gemeente is op orde en er is geen achterstallig onderhoud. Wel was 2022 een spannend jaar vanwege de forse prijsstijgingen. Omdat het vastgoed op orde is konden we dat echter met scherp aan de wind varen binnen budget houden. Naar 2023 toe heeft de Raad het MJOP en MIP geïndexeerd.
Divers MIP verduurzamingsprojecten zijn in uitvoering, de een wat verder de ander in opstart. We zetten nu vooral in op besparen van energie door isoleren en duurzame ventilatie. Duurzame opwek is met beperkingen op het stroomnetwerk lastiger en aan kaders gebonden, vooral omdat we geen stroom meer mogen terug leveren.