Beleidsvelden

1.2 Ruimte

Wat hebben we gedaan?

We wonen, werken en recreëren in een prachtige omgeving. De uitdaging is de balans tussen de ‘rode, blauwe en groene’ ontwikkelingen te bewaren. Rood staat hierbij voor bouwen, blauw voor water en groen voor het landschap. Innovatief ondernemerschap en een kaderstellende overheid dragen bij aan een gezonde en duurzame toekomst. We hebben een Omgevingsvisie. Ook hebben we bestemmingsplannen geactualiseerd. Dit doen we in lijn met de Omgevingswet. De implementatie daarvan is geen doel op zich maar een kans om onze dienstverlening en klantprocessen te optimaliseren.
Zo hebben we dat gedaan:

  • We hebben een Structuurvisie met een helder afwegingskader voor nieuwe initiatieven, met ruimte voor economische ontwikkeling. Dit afwegingskader geeft richting aan de klantprocessen. De Structuurvisie geeft aan welke gebieden bedoeld zijn voor groen, recreatie en wonen. Deze structuurvisie gebruiken we als leidraad, totdat er een nieuwe Omgevingsvisie met nieuw beleid is vastgesteld.
  • We zijn, in opdracht van de gemeenteraad, opnieuw gestart met het opstellen van een Omgevingsvisie. In deze Omgevingsvisie werken we aan een integrale benadering en afweging van de opgaves die op ons afkomen.
  • We monitoren, registreren en conserveren cultureel erfgoed door middel van het opstellen van een digitale interactieve waardenkaart. De lagen Rijksmonumenten en Gemeentelijke monumenten zijn in kaart gebracht op de digitale waardenkaart. In de periode 2020 – 2023 worden minimaal de lagen Beschermde dorpsgezichten, Landschappen en Losse elementen toegevoegd.
  • We transformeren onze dienstverlening en klantprocessen binnen het fysieke domein en daarbuiten in lijn met de implementatie van de Omgevingswet. We werken volgens een stroomschema voor de ruimtelijke processen en initiatieven.
  • We voeren diverse gebiedsontwikkelingen uit, zoals Centrumvisie Horst, Gebiedsontwikkeling Tienray, Groene berging Groote Molenbeek, Landbouwontwikkelingsgebied (LOG), Peelvenen en Visie bedrijventerreinen.

Wat hebben we bereikt?

Omschrijving kritieke prestatie indicator

Norm

Soort

Huidige waarde

We houden binnen Horst aan de Maas de balans tussen rode, blauwe en groene ontwikkelingen.

In 2025 is 100% van het planologisch kader (bestemmingsplan, omgevingsplan) voor ons grondgebied jonger dan 10 jaar.

100,00

%

100,00

De lagen Rijksmonumenten en Gemeentelijke monumenten zijn in kaart gebracht op de digitale interactieve waardenkaart. In de periode 2020-2023 worden minimaal de lagen Beschermde dorpsgezichten, Landschappen en Losse elementen toegevoegd.

3,00

Aantal

3,00

Er is een actieve commissie op het gebied van monumentenzorg (de “commissie ruimtelijke kwaliteit”) met deskundigen uit verschillende vakdisciplines. Minimaal 3 leden zijn deskundig op het gebied van de monumentenzorg.

3,00

Aantal

3,00

In 100% van zaken ten aanzien van wijzigingen, verplaatsing en sloop van Rijksmonumenten en Gemeentelijke monumenten brengt de “commissie ruimtelijke kwaliteit” onafhankelijk advies uit aan het college van B&W.

100,00

%

100,00

Hoe hebben we dat gedaan?

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2023 17:05:48 met de export van 05/24/2023 11:14:42