Beleidsvelden

3.2 Riolering, waterkering en afwatering

Wat hebben we gedaan?

We zijn hard aan de slag gegaan om Horst aan de Maas klimaatbestendiger en waterrobuuster in te richten. Dat is nodig om de gevolgen van klimaatverandering zoals wateroverlast, hittestress en droogte zoveel mogelijk te voorkomen. Klimaatadaptatie is een langjarig proces, de stip op de horizon daarbij is 2050.

In 2017 zijn we begonnen met het afkoppelen van hemelwater van het riool. In 2022 zijn we daarmee goed op dreef. Dat jaar is er ongeveer 3 hectare aan particuliere en openbare verharding van het riool afgekoppeld. In totaal is daarmee in de periode 2017 tot en met 2022 ruim 17 hectare afgekoppeld. Parallel hieraan zijn de voorbereidingen gestart om riooloverstorten, de afvoerplaatsen van tijdelijke pieken in overtollig rioolwater, aan te pakken. Hiervoor worden groene bergingen achter overstorten aangelegd zodat er geen verontreiniging van het oppervlaktewater kan plaatsvinden.

In 2021 is een onderzoek opgeleverd waarmee we duidelijk in beeld hebben waar in onze kernen wateroverlast kan voorkomen. Er zijn 7 urgente knelpunten in beeld gebracht die we binnen 5 jaar willen aanpakken. Medio 2022 is ook formatie beschikbaar gekomen voor het oplossen van deze knelpunten. De eerste voorbereidende onderzoeken zijn inmiddels gestart.

In november 2021 is een nieuw Gemeentelijk Rioleringsplan en een Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie vastgesteld. Daarmee is het financiële kader voor de komende jaren vastgesteld. In 2022 zijn we met een onderzoek voor de rioolheffing gestart. Hoe kunnen lasten eerlijker verdeeld worden volgens het principe “De vervuiler betaalt”. De raad heeft eind 2022 ingestemd met verder onderzoek op basis van waterverbruik.

De riolering verkeert door jaarlijkse inspecties en onderhoud in goede staat.

Naar aanleiding van het hoogwater in de zomer van 2021 is een evaluatieonderzoek uitgevoerd. Aanbevelingen uit dit onderzoek worden overgenomen.

Via het project Integraal Riviermanagement (IRM) werken we verder aan het verbeteren van hoogwaterveiligheid. Eind 2022 heeft de minister de startbeslissing genomen om het project Vierwaarden de komende drie jaar verder uit te werken om uiteindelijk te komen tot een voorkeursscenario. Voor Horst aan de Maas gaat het hierbij vooral om rivierkundige maatregelen zoals dijkverlegging en rivierverruiming bij de weerden van Grubbenvorst en Lottum. In het vastgestelde Ontwikkelkader weerden Horst aan de Maas is de gemeentelijke visie samen met de leidende principes hiervoor vastgesteld.

Wat hebben we bereikt?

Omschrijving kritieke prestatie indicator

Norm

Soort

Huidige waarde

De waterkering langs de Maas is kwalitatief goed en veilig

Het overstromingsrisico, vanwege hoogwater van de Maas, is voor alle panden in de gemeente (uitgezonderd buitendijkse panden) maximaal eens in de 250 jaar.

250,00

Aantal

0,00

Horst aan de Maas moet in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust zijn.

Er is geen sprake van kapitaalvernietiging door achterstallig onderhoud aan het rioleringssysteem.

0,00

Bedrag

0,00

Er doen zich in ons buitengebied geen afwateringsproblemen voor die toe te schrijven zijn aan de onderhoudstoestand van onze afwateringsmiddelen (duikers, sloten, enz).

0,00

Aantal

0,00

Hoe hebben we dat gedaan?

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2023 17:05:48 met de export van 05/24/2023 11:14:42