Beleidsvelden

6.1 Openbare orde en veiligheid

Wat hebben we gedaan?

In 2022 hebben we zichtbaar slagen gemaakt. Door georganiseerde criminaliteit integraal aan te pakken, proberen we ondermijning te voorkomen en onze inwoners te beschermen tegen de negatieve effecten van drugs waaronder ook de productie ervan. Daarmee zetten we ons in om het gevoel van veiligheid in hun leef- en woonomgeving te verhogen. In 2022 is hier verder in geïnvesteerd. Zo rolden we het onafhankelijke meldpunt uit waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit en misdaad (Meld Misdaad Anoniem) in onze gemeente. Regionale samenwerking op het gebied van ondermijning (op basis van de regiodeal) leidde tot meerdere interventies door het regionaal interventieteam (het ACT!). De burgemeester besloot een aantal keren, loodsen waar drugs zijn aangetroffen zonder waarschuwing te sluiten.

De samenwerking, zowel intern, als met ketenpartners is verder verbeterd. We hebben als beheergemeente van het Zorg- en Veiligheidshuis bijgedragen aan de doorontwikkeling ervan. Ook zetten we hebben een belangrijke stap in de aanpak van mensenhandel. We stelden het Regionaal beleidsplan aanpak mensenhandel vast en we stelden een aandachtsfunctionaris mensenhandel aan. Het in 2021 vastgestelde Bibob-beleid is in 2022 in de organisatie geïmplementeerd en er is een Bibob-coördinator aangesteld. Buiten dat is het Natuurbrandbeheersplan Deurnsche Peel en Mariapeel vastgesteld. In dit plan staat welke maatregelen er worden getroffen om de brandveiligheid in het gebied te vergroten.

In 2022 vingen we op een viertal plekken vluchtelingen of asielzoekers op. We droegen op deze manier bij aan het landelijke verzoek vanwege de oorlog in Oekraïne en de situatie in ter Apel.
Voor het organiseren en coördineren van deze opvang en de opvanglocaties kozen we voor een integrale benadering en werkten we op basis van de crisisstructuur (TeamBevolkingsZorg).  
Toen de opvanglocaties operationeel waren zijn we overgegaan naar een meer projectmatige aanpak, buiten de crisisstructuur. We vormden een taskforces. We zorgden dat de benodigde disciplines vertegenwoordigd waren (o.a. veiligheid, toezicht & handhaving, zorg, communicatie etc.). De opvang heeft veel van onze beschikbare capaciteit gevraagd.
Concreet betrof het de volgende locaties:

  • Opvang Oekraïense vluchtelingen in Sporthal de Berkel (11 maart tot 27 juli 2022) en vervolgens
  • locatie voormalig gebouw basisschool Klimboom Swolgen (27 juli tot heden). Het betreft een locatie met 150 plaatsen. Vanaf 1 september is dit de crisisopvang voor heel Limburg
  • Opvang asielzoekers Grubbenvorst 25 juli tot 8 augustus 2022 (150 plaatsen)
  • Opvang asielzoekers Kasteelse Bossen 8 augustus 2022 tot 9 januari 2023 (150 plaatsen)
  • Opvang alleenreizende minderjarige vluchtelingen Gr8 Hotel Sevenum 1 oktober 2022 tot heden (60 plaatsen).

De kosten hiervan zijn verantwoord in programma 4.6.

Wat hebben we bereikt?

Omschrijving kritieke prestatie indicator

Norm

Soort

Huidige waarde

Horst aan de Maas is een veilige en leefbare gemeente.

In 2022 geeft 2/3 van de inwoners de veiligheid in hun buurt het rapportcijfer 7 of hoger.

7,00

Cijfer

7,00

Hoe hebben we dat gedaan?

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2023 17:05:48 met de export van 05/24/2023 11:14:42